Boek een gratis consult!

6 tips voor een succesvolle lancering

Gepubliceerd op 07/01/2021 in Algemeen

Het lanceren van een nieuw product is een uitdaging omdat de voedingsindustrie zo competitief is. Een succesvolle introductie vereist dat jouw product net iets anders gepositioneerd is dan dat van jouw concurrenten op een manier die mensen opmerken en waarderen. Het kost vaak veel tijd, je hebt het juiste team nodig en wellicht een food business consultant om een lancering van de grond te krijgen.

Je kunt deze tips en informatie ook gebruiken om te helpen bij jouw lancering.

1. Doe onderzoek!

Voordat je aan het lange en dure proces van een productlancering of zelfs productontwikkeling begint, moet je jouw klanten kennen.

Willen consumenten überhaupt het product dat je aan het ontwikkelen bent?
Is het product nieuw en uniek genoeg ten opzicht van je concurrenten?
Heb je de lokale voedseldistributie- en productiewetten gecontroleerd zodat je er zeker van bent dat je daaraan voldoet voordat je een plan voor introductie ontwikkelt.

2. Maak een opvallende verpakking die werkt.

Sommige verpakkingen zien er geweldig uit, maar zijn echt niet erg praktisch. Bij het ontwerpen van jouw verpakking moet je met beide aspecten rekening houden. Zal het opvallen tussen de massa op een plank? Past het goed op een pallet tijdens het distributieproces?

3. Creëer een pakkend verkooppraatje en marketingplan.

Jouw marketingtactiek moet zich richten op wat een shopper zal motiveren om jouw product te kopen. Welke behoefte vul je in? Welk probleem probeer je op te lossen? Focussen op hoe je waarde kunt toevoegen aan het leven van een consument, kan zeer effectief zijn.

Zorg ervoor dat al jouw uitingen in alle marketingkanalen in lijn zijn met de verpakking en het product. Een adviseur kan je helpen ervoor te zorgen dat al deze onderdelen op elkaar afgestemd zijn.

4. Wees realistisch over de productiekosten.

Bepalen hoeveel het kost om een nieuw product op te starten, kan erg moeilijk zijn, simpelweg omdat je misschien niet de ervaring hebt die je nodig hebt om een weloverwogen inschatting te maken. Een externe adviseur kan je helpen bepalen wat voor soort prijsstelling realistisch is. Ze kunnen je wellicht ook helpen met een het inkopen van grondstoffen met betere condities, iets waar je nog niet eerder aan hebt gedacht.

Het kan nuttig zijn om alle mogelijke kosten op te sommen en vervolgens afzonderlijk aan iedere categorie een bedrag  toe te wijzen.

Welke kosten categorieën  zijn er om een product te maken?
Verpakking
Arbeidskosten
Overheadkosten en faciliteiten
Verzekeringen
Marketing

Als je bijvoorbeeld je bestaande faciliteiten niet hoeft te veranderen, ben je misschien veel meer gefocust op de kosten van verkochte goederen dan op het wisselen van apparatuur.

5. Zorg voor een effectief distributieplan.

Helaas zien veel foodondernemers het creëren van effectieve distributiemethoden voor hun nieuwe producten over het hoofd. De lancering van een nieuw product hangt echter voor een groot deel af van hoe jouw product wordt gedistribueerd. Door vanaf het begin distributiemethoden te ontwikkelen, kun je succesvol zijn.

6. Schakel een food business consultant in.

Een consultant wordt onderdeel van jouw team terwijl je het proces doorloopt van productontwikkeling, distributiekanalen creëert en je jouw nieuwe product op de markt brengt. Dit type adviseur kan ervoor zorgen dat je realistische schattingen maakt, goede leverancierskeuzes maakt, en kan je helpen met het ontwikkelen van marketingstrategieën.

Bij The Greater Goods helpen we bedrijven hun producten te lanceren op een manier die aansluit bij de doelen en waarden van het betreffende bedrijf.  Wil je meer informatie over onze diensten? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan met een van onze food business consultants.

Door Bernard

Terug