Boek een gratis consult!

Moet je als foodstart-up selectief zijn bij de keuze voor een retailer?

Gepubliceerd op 16/03/2021 in Algemeen + Startups + Supermarkten

Je had een idee voor een nieuw foodproduct en dat idee is uiteindelijk een fantastisch product geworden. Dan komt de tijd om het naar de markt te brengen. Je ziet het al voor je: jouw product op de schappen van Albert Heijn, Jumbo of Plus.

De vraag is of deze grote retailers wel de juiste partijen zijn om je bij de lancering op te focussen. Natuurlijk wil je graag succesvol zijn en een product op de schappen van grote retailers betekent wellicht dat jouw idee een gat in de markt was. Maar is dat voor jouw merk de meest slimme weg naar jouw doelgroep?

Meer dan driekwart van de lanceringen zijn volgens onderzoeksbureau Nielsen na een jaar niet meer in de winkels te vinden. Dus waar je als nieuwkomer goed over na moet denken is jouw verkoopstrategie. Hoe zet je jouw product het beste in de markt en hoe geef je het de meeste kans van slagen. 

Als onderdeel van de totale verkoopstrategie zou je moeten kijken naar welke verkoopkanalen bij jouw merk passen. Iedere retailer heeft een eigen formule met een eigen klantendoelgroep en de vraag is of de formule aansluit bij jouw merk.  Het is natuurlijk fantastisch als jouw product in no-time (als dat lukt) in heel wat supermarkten te vinden is, maar ook is het zo dat als de verkoop tegenvalt en de rotatie lager uitvalt dan geprognotiseerd, je evenzo snel weer van het schap verdwijnt. Met alle gevolgen van dien.

Daarom zou je vooraf goed moeten nadenken of de formule en de klanten van de retailer passen bij de positionering van jouw merk. De juiste retailer zorgt er in ieder geval voor dat jouw doelgroep in aanraking komt met jouw product. Kijk ook eens naar andere verkoopkanalen. Als je bijvoorbeeld een vega product wilt introduceren, dan zou een natuurwinkel of een specialistische vegawinkel wellicht een logischere keuze zijn om mee te starten. Of misschien is het veel slimmer om via online-kanalen te starten met verkoop, zodat je beheerst kunt groeien als start-up. 

Opname in het assortiment door een grote retailer is een succes, maar het betekent niet altijd dat je succesvol blijft. Maak daarom altijd een strategisch plan waarin een analyse van retailers, mogelijke verkoopkanalen en een concurrenten-analyse onderdeel is van de verkoopstrategie. Focussen op de grote spelers in de markt is aanlokkelijk, maar gecontroleerde groei is ook wat waard. 

Heb je hulp nodig bij het maken van je plan? Neem dan contact op met The Greater Goods voor een gratis consult. 

Door Mariëtte (maart 2021)

Terug