Boek een gratis consult!

Waarom is een interne en externe analyse jaarlijks nodig?

Gepubliceerd op 07/01/2021 in Algemeen

Veel bedrijven kijken naar de directe concurrenten bij het maken van strategische keuzes. Dus vooral naar spelers binnen de eigen categorie. Soms wordt er vergeten om breder te kijken naar welke externe factoren en maatschappelijke bewegingen invloed kunnen hebben op hun business.
Natuurlijk is het belangrijk om te weten wat de directe concurrenten doen, maar het is eveneens van belang om te kijken naar wat er in andere sectoren gebeurt.Je moet weten waar de kansen en bedreigingen liggen, zowel op de korte als op de lange termijn.

Bedreigingen buiten de categorie

Neem nou als voorbeeld een snackbar. Als deze alleen naar de directe concurrent in het eigen marktgebied kijkt, dan ziet deze een grote bedreiging over het hoofd: de Airfryer. Dankzij deze innovatie is het voor consumenten veel makkelijker om thuis snacks te bereiden, die ook nog eens (relatief) gezonder zijn. De Airfryer is niet de directe concurrent, maar heeft wel impact op de branche. Op die trend moet een snackbar dus anticiperen. Dit geldt natuurlijk ook voor de producent van snacks. Als je niet tijdig innoveert en ontwikkelingen in een ander kanaal over het hoofd ziet, dan mis je kansen en loop je als bedrijf achter de feiten aan.

Swotanalyse

Analyses kun je op allerlei manieren maken. Een eenvoudige en efficiƫnte manier is de SWOT-Analyse, waarbij je de de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen op een rij zet. Om slagvaardig te blijven zal een bedrijf deze analyses ieder jaar op de agenda moeten zetten.

The Greater Goods helpt ondernemingen met het maken van strategische keuzes. Neem contact met ons op voor een gratis consult.

Door Mariƫtte

Terug